Blanyár Aniko
receptje:
Alább küldöm az egyik kedvenc receptemet, amit sokszor
elkészítettem már. Többféle gyümölccsel is, függően attól, épp mikor mi volt
itthon, vagy melyiknek volt szezonja. Tényleg érdemes kipróbálni!:-)
25 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
50 dkg alma, vagy körte, vagy szilva
15 dkg dió vagy egész földimogyoró
3 tojás
5-10 dkg étcsoki
fél tasak sütőpor
26-27 cm-es tortaforma, vagy pitetál
vaj, liszt a formához
1. Néhány szem gyümölcsöt félreteszünk, a többit apró
darabokra vágjuk
2. Ha dióval dolgozunk, azt is felaprózzuk, a mogyikat
viszont egészben tesszük majd bele. Egyharmad részét tegyük félre, az a
tetejére kerül majd.
3. A csonthéjasok és a csoki kivételével jól
összekeverjük a hozzávalókat, majd a végén belekeverjük azokat is.
4. A masszát egy kikent formába öntjük, elosztjuk rajta a
félretett, cikkekre vágott gyümölcsöt, és rászórjuk a félretett diót/mogyorót
180 C-on, kb 45 percig sütjük.
Ízlés szerint lekvárral kínálhatjuk, de önmagában is nagyon
finom- teával, kakóval...
Antal Erzsébet receptje:
Tészta-csoda recept
Hozzávalók:
- 50 dkg fodros nagy kocka tészta
- 12 evőkanál olaj
- 12 evőkanál cukor
- 4 pohár kefir
- 2 pohár tejföl
- 1 liter tej
- 2 vaníliás cukor
- 6 tojás
Elkészítése:
Egy nagy tepsibe 12
kanál étolajat teszünk, melyre a kocka tésztát egyenletesen elosztjuk.
A többi hozzávalót
(cukor, kefír, tejföl, tej, tojás) kikeverjük, majd a tésztára öntjük.
Készre sütjük kb. 1
óra alatt. Alufóliát teszünk rá, majd a végén kb. 15-20 percre levesszük, hogy
kicsit piruljon meg. Én mazsolát is szórtam bele.
Fehér Anita
receptje:
Nelli mama
almáspitéje
A
tésztához
45
dkg finomliszt
1
csomag sütőpor
1
csipet só
22
dkg cukor
12
dkg mangalica zsír
6
dkg margarin
0.5
dl tej
2
db tojás
1
citromból nyert citromhéj (reszelve)
A
töltelékhez
1.7
kg alma (jonatán vagy valamilyen savanykás típusú)
1
citromból nyert citromlé
3
ek zsemlemorzsa
6
dkg cukor
1
tk fahéj
A
tetejére
1
csomag vaníliás cukor
2
ek porcukor
Ajánlom
bármikor! A zsemlemorzsa helyett használhatunk kedvünk szerint darált diót,
vagy törökmogyorót is.
elkészítés
Az
almát lereszeljük egy tálba, és félrerakjuk.
A
lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Összegyúrjuk a tojásokkal, a
zsírral, margarinnal és a cukorral, a tejjel, valamint a citrom lereszelt
héjával - lágy tésztát kell kapnunk.
Előmelegítjük
a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
Kettéosztjuk
a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük egy kb. 40 x 26 cm-es
tepsibe.
Egy
pohárban a 6 dkg kristálycukrot összekeverjük az 1 tk fahéjjal.
Az
almát kinyomkodva, egyenletesen szétterítjük a tésztán, meglocsolgatjuk a
citrom levével, egyenletesen szétszórjuk rajta a fahéjas cukrot, és meghintjük
a zsemlemorzsával.
A
tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Megszurkáljuk
villával szépen a tetejét, és a sütőbe rakjuk. /Nem kenjük meg tojással!/ 180°C
fokon, (légkeveréses 160°C-on) 35-40 percig sütjük, a sütési idő függ az alma
nedvtartalmától. A tészta teteje aranysárga lesz.
Amint
kisült, kivesszük, és vaníliás porcukorral meghintjük, majd langyosan
felszeletelve tálaljuk.
Melyiket választaná?
A
piros tál tetszene!!!
Rozi receptje:
Amerikai almás pite
:-), mennyei
Hozzávalók:
·
33 dkg liszt
·
14 dkg cukor
·
1/4 teáskanál só
·
17,5 dkg hideg vaj
·
75 dkg alma
·
1/2 teáskanál őrölt fahéj
·
1/4 teáskanál szerecsendió, NE hagyd
ki mert ettől lesz mennyei :)
·
1 tojássárgája
·
1 evőkanál tej
·
vaj a formához
·
28 cm átmérőjű piteforma vagy
kerek jénai
Elkészítés:
1. 30 dkg lisztet, 4 dkg
cukrot, 1/4 teáskanál sót, 15 dkg apró kockára vágott vajat és 5 kanál jéghideg
vizet összegyúrunk. A tésztát letakarva betesszük a hűtőbe 1 órára.
2. A formát kivajazzuk. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, és kibéleljük vele a
formát. Villával megszurkáljuk, és a hűtőbe tesszük.
3. Az almát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, és a magházát eltávolítjuk.
Ezek után vékony szeletekre vágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
4. A maradék cukrot és a lisztet elvegyítjük, hozzáadjuk a fahéjat és a
szerecsendiót, majd beledobjuk az almaszeleteket. Kicsit állni hagyjuk, majd
szépen a formába tesszük. A maradék vajat pedig eloszlatjuk rajta.
5. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle és rácsosan befedjük
vele a tölteléket. A tésztát a szélénél összenyomkodjuk.
6. A tojássárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát.
7. Sütőbe tesszük, és 45 perc alatt megsütjük, de ekkor a sütőt 180 fokra
állítjuk.
Zsenák-Keresztes
Rózsa Kinga receptje:
Felhőlányka receptjét alakítottam át, az alábbi módon.
85 g zabliszt
40 g búzaliszt
1 tojás sárgája
60 g xillit
65 g kókuszzsír
csipet só
1/2 kezeletlen citrom héja
Az alapanyagokból gombócot gyúrok, 30 percre hűtőbe teszem,
lefedve.
Sütőt előmelegítem 180 fokra.
Fügéket kb negyedeltem, nektarint felszeleteltem.
A tésztát nyújtom, ha nem áll rendesen össze, akkor a
darabokat beleigazgatom a piteformába úgy, hogy legyen oldala is. 20 cm-s
formában ilyen szép kis koronás egy ekkora adag. Rászórom a gyümölcsöt, majd a
mandulát, meghintem fahéjjal, ánizzsal és mehet a sütőbe kb 40 percre.
A tészta alap pitetészta, rizsliszttel is szuper
omlós. Tölthető gyümölccsel, sós akármivel (feta+füge nálunk nagyon megy, csak
nincs róla fotóm), túróval.
Apró-Fekete Anett receptje:
Én Jamie Oliver almás pitéjét készíteném el benne. Köszönöm
a lehetőséget.
Hozzávalók:
- 230 g liszt
- 140 g hideg vaj
- 90 g porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 tojássárga
- pár csepp víz
Töltelékhez:
- 1 kg alma (többféle fajtát vegyesen használva a
legfinomabb)
- 3 ek barna cukor
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 1/2 kk őrölt gyömbér
- maréknyi mazsola
Kenéshez
A tésztához valókat robotgép dagasztókarjával (vagy kézzel) jól összedolgozzuk.
A tésztát megfelezzük, az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk,
hogy egy 20 cm-es kivajazott piteformát ki tudjunk bélelni vele. Fóliával
letakarjuk, a maradék tésztát is folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe,
míg a tölteléket készítjük. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat
kivágjuk és a kisebbeket négybe, a nagyobb almákat pedig nyolc cikkre vágjuk.
Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a gyömbért és a mazsolát.
Kevés vizet öntünk alá és közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön, lefedve puhára
pároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tölteléket a tésztával
bélelt piteformába tesszük. A tészta peremét megkenjük tojásfehérjével. A
tészta másik felét is kinyújtjuk, betakarjuk vele a pitét, a széleit
összenyomkodjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, villával néhány helyen
megszúrkodjuk és mehet is a 150 fokos sütőbe, légkeverésen. 40-50 perc alatt
aranyszínűre sütjük. Vanília fagyival tálaljuk.
Melyiket választaná?
A szürke verziónak örülnék.
Koklács Lívia receptje:
A receptem, amelyet elkészítenék
a formák bármelyikében
A Mamám csodás almás pitéje :)
Egy egyszerű pite tésztát kell
sütni, rá pedig a megpucolt vaníliapudinggal felfőzött almakockákat halmozni, tetejére
rácsozottan rátenni a maradék tésztát, és mehet a sütőbe. Egy pici titka van a
tetejére kristálycukrot kell hinteni, szép barna és ropogós lesz, hmmm :) Egész
kicsi korom óta ezt csinálja a Mamám, és isteni :) Nagyon sokszor szoktam
elkészíteni én is :)
Bármelyik színű formának nagyon
örülnék :)
a recept :
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg zsír
50 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma ( felkockázva)
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
Koller Judit receptje:
Áfonyás sajttorta:
Az aljhoz
120 g keksz
- gabona (darált)
55 g dió (darált)
30 g kristálycukor
100 g vaj
A krémhez
540 g natúr
krémsajt (pl.: Philadelphia original)
180 g kristálycukor
45 g étkezési keményítő
240 ml tejföl (20%-os)
3 db tojás (közepes,
"M"-es méretű)
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
Szóráshoz
120 g fekete áfonya
Egy 22-26 cm
átmérőjű csatos tortaformába szilikonos sütőpapírt csatolunk bele, majd a
kívülre kilógó papírt levágjuk.
Az aljhoz
ledaráljuk a Korpovitot, hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat, és a cukrot.
Az egészet addig morzsoljuk, míg egyenletes morzsát nem kapunk.
Az így kapott vajas
morzsát a kipapírozott sütőformába tesszük, és öklünkkel jó alaposan
lenyomkodjuk a formában.
A letömörített
aljra szórjuk az áfonyát, majd összeállítjuk a krémet.
A krémhez az összes
hozzávalót egy tálba mérjük, és jó alaposan összeturmixoljuk.
Végül a sütőformát
dupla réteg alufóliára tesszük, és az összeturmixolt híg krémet a formába, az
áfonyára öntjük akkora lendülettel, hogy az felkavarja az áfonyákat.
Most a forma alá
tett alufóliának sarkokat csinálunk, becsomagoljuk vele a sütőformát, hogy
sütés közben ne folyhasson a formába a víz.
Egy magas peremű
tepsibe tesszük az így kapott tortát, köré 1-2 cm magasan vizet öntünk, és 120
C-on kb. 90 perc alatt készre sütjük a gőzfürdőben. Mikor kivesszük a sütőből,
kihűlt-puding-szerűen stabilnak kell lennie a krémnek! Ezt a tortát sosem
tudjuk frissen fogyasztani. Szobahőmérsékletre hagyjuk visszahűlni, majd több
órányi hűtőben hűtés után vághatjuk fel!
Melyik pitesütőt választaná?
A piros színűnek örülnék.
Závodi Bernadett receptje:
Tárkonyos
joghurtban sült csirkecomb
Hozzávalók:
2
egész csirkecomb
só,
bors
1,5
dl natúr joghurt
1
kápia paprika
1
ek mustár
1
ek tárkonyecet
1
fej vöröshagyma
0,3
dl olívaolaj
1
tk szárított tárkony
Elkészítés:
A
combokat sózzuk, borsozzuk. A joghurtot összekeverjük a mustárral,
tárkonyecettel, az apró kockára vágott hagymával és kápia paprikával,
tárkonnyal. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. A combokat
beleforgatjuk a szószba, és kiolajozott tepsiben készre sütjük.
Melyiket
választaná?
Pirosat
Szabó Henrietta
receptje:
Ricotta torta
áfonyával
Hozzávalók:
150
g vaj
150
g cukor
3
db tojássárgája
1
citromból nyert citromhéj
120
g ricotta
1
csipet só
3
db tojásfehérje
125
g finomliszt
1
teáskanál sütőpor
150
g áfonya
Robotgéppel
habosra verjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a három tojássárgáját, és
alaposan kikeverjük.
Hozzáreszeljük
a citrom héját, beletesszük a ricottát és egy csipet sót, majd elkeverjük.
Egy
külön tálban a három tojásfehérjét egy kiskanál cukorral kemény habbá verjük,
majd óvatosan hozzáforgatjuk a ricottás masszához.
A
lisztet elkeverjük a sütőporral és beleszitáljuk a masszába, majd elkeverjük.
A
tésztát kivajazott és kilisztezett formába öntjük, és a tetejét megszórjuk
gyümölccsel.
180
fokra előmelegített sütőbe dugjuk, és 35-40 percig sütjük, amíg szép barna nem
lesz.
sütési
hőfok: 180°C
sütési
mód: alul-felül sütés
tepsi
mérete: 20-22cm cm
Melyiket
választaná?
Szín
kérdés: mind két szín megindító, de az ünnepek közeledtével inkább a piroshoz
húzok. :)
,
Molnár Orsoly receptje:
Almás zabkorpás süti
- egészséges, diétákba is beilleszthető-
Hozzávalók:
3-4 db alma, megpucolva, felkockázva, fahéjjal összekeverve
10 dkg zabkorpa
1 teáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál eritrit (édesítő, de ha valaki nem diétázik, akkor cukor)
4 tojás
1-1,5 dl tej
Elkészítés:
A felkockázott, fahéjas almát a sütőforma aljára szórom.
A tojások fehérjét felverem. A sárgáját az édesítővel,
zabkorpával, szódabikarbónával összekeverem, majd hozzáadom a tejet és a
felvert fehérjét. Sűrűbb masszát kell kapni.
A masszát az almára öntöm.
200 fokon kb 35 perc alatt megsütöm.
Melyiket választaná?
Én a PIROS formának örülnék.
Katona Ernőné
receptje:
Szilvás pite
Hozzávalók
a tésztához: 125g vaj olvasztva, 90g cukor, 175g liszt, pici só.
Hozzávalók a töltelékhez: 2 tojás, 2 ek cukor (vagy nírfacukor), 2 ek
keményítő, darab vanília közepe, 150 ml tejszín, 150 ml tejföl, kb. 500 g
szilva negyedekre vágva
Az olvasztott vajat a cukorral elkeverjük (nem ki), majd a keverő dagasztó
lapátjával hozzákeverjük a lisztet, és a végén kézzel összedolgozzuk.
A tésztát kézzel belenyújtjuk a formába, majd 180 fokos sütőbe tesszük, és 10
percig elősütjük (vaksütés).
Ez alatt a folyékony tölteléket összekeverjük, és a szilvát előkészítjük.
Ha kivettük az elősütött pitét, szépen körberakjuk a szilvát, és ráöntjük a
tölteléket.
Berakjuk a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Langyosra hűlve szeleteljük
Melyiket
választaná?
A
piros pöttyös tálat szeretném
Katona Kriszta
receptje:
Spenotos ricottas
pite
-8 réteslap
-olvasztott vaj
A töltelékhez:
-1/2 kg fagyasztott vagy 1 kg friss spenót
-1 evőkanál olaj
-6-7 újhagyma
-só, bors, szerecsendió
-3 tojás
-25 dkg feta sajt
-50 dkg ricotta
A tál kenéséhez: vaj
Durvára vágjuk a megmosott, megtisztított spenótot. Pár
perc alatt az olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kihűtjük. Elhabarjuk
villával a tojást, felkarikázzuk az újhagymát, kockákra vágjuk a fetát.
Összekeverjük a spenótot a tojással, az újhagymával, a
fetával és a ricottával, ízesítjük kevés reszelt szerecsendióval. Előmelegítjük
a sütőt 175 fokra. (Légkeverésen 150 fok is elég.) A pitetálat kivajazzuk. 4
réteslapot belefektetünk úgy, hogy 45 fokkal elforgatva helyezzük egymásra a
lapokat, így a sarkok nem egy helyre kerülnek. Minden lapot átkenünk olvasztott
vajjal. A 4. lapra rákenjük a tölteléket és ráhajtjuk a sarkokat. Erre kerül a
következő 4 réteslap úgy, hogy a sütőtál körül körbevágjuk 1-2 centis részt
ráhagyva, amit a pite oldalára visszaigazgatunk. Itt is minden lapot átkenünk
vajjal. 40-45 perc alatt készre sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.
Melyiket választaná?
A Neten találtam a receptet. Nagyon tetszik, szívesen
kipróbálnám egy szép szürke pöttyös sütőtálban
Vén Zsuzsanna receptje:
Meggyes Pite
tésztához
25 dkg vaj
37 dkg búzaliszt
(BL55)
5 dkg porcukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
1 db citrom
reszelt héja
A töltelékhez
80 dkg meggybefőtt (magozott)
10 dkg kristálycukor
10 dkg keksz - háztartási (darált)
1 késhegynyi fahéj (egész)
Teljes elkészülési idő
1.
20 perc elkészítés, 10 perc elősütés, 30 perc sütés
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi
hozzávalóval, fontos hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vajnak ne legyen ideje
átmelegedni. Nem kell "agyon" gyúrni, elég ha éppen csak összeállt a
linzertésztánk. Frissen tartó fóliába tekerjük és a fagyasztóba tesszük.
2.
Közben elkészítjük a tölteléket, a meggyet lecsepegtetjük,
majd ráöntjük a kekszmorzsát, a cukrot, és a fahéjat, alaposan elkeverjük.
Félretesszük egy kis időre.
3.
Előmelegítjük a sütőnket 200 C fokra. A pite formánkat
kikenjük, és alaposan kilisztezzük. A tésztánkat kivesszük a mélyhűtőből, kb.
1/3 levágjuk, és vissza tesszük a hűtőbe. A maradék 2/3 részt, lisztezett
felületen kör alakúra nyújtjuk, és a sodrófánk segítségével a formába
helyezzük. Óvatos mozdulatokkal beleigazítjuk a formába, ha sima torta formánk
van, akkor ne felejtsünk el egy kis peremet is készíteni neki. (25 cm a forma)
Nem kell megijedni, ha nem tökéletes a belesimított tésztánk, ha valahol
hiányos, akkor a leeső részekből bátran pótoljuk, tapasszuk be a hiányt! :)
Szurkáljuk meg a tésztát, és tegyük a forró sütőbe 10 percre.
4.
Ha letelt az idő vegyük ki a sütőből, és egyenletesen
rendezzük el benne az előkészített meggy töltelékünket.
5.
Vegyük elő a fagyasztóból a maradék 1/3 tésztánkat, és
almareszelő segítségével reszeljük a piténk tetejére. Igazítsuk a reszeléket el
egy villa segítségével, szép egyenletesre, hogy csinos legyen! :)
6.
Tegyük vissza a sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük készre
200 C-on!
60 perc.
Vén Zsuzsanna receptje:
Almás pite
2 kg alma
70 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg cukor
4 tojás
1 dl tej
1 citrom
1 csomag sütőpor
Fahéj
Az almát hámozd meg, reszeld le, és a fahéjjal, valamint
a cukorral szórd meg. A lisztet a sütőporral, a vajjal, a porcukorral és három
tojással keverd össze. Reszeld bele a citrom héját, és a tejjel gyúrd össze. A
tésztát oszd ketté, majd mindkettőt nyújtsd ki ujjnyi nagyságúra és a tepsi
méretére. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és az aljába tedd bele az egyik
tésztát. Az almát alaposan nyomkodd ki, és rétegezd rá a tésztalapra. A másik
tésztával takard be a tetejét, majd kend meg tojással, és végül villával
finoman szurkáld meg. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Melyiket választaná?
Ezt a piros sütőben sütném meg.
Uhlaczky Erzsébet receptje:
Meggyes rácsos sütemény
25 dkg finomliszt
10 dkg margarin
5 dkg cukor
1 db tojás
1 csipet só
2 csapott tk sütőpor
1 ek tejföl
175 g meggybefőtt
5 dkg zsemlemorzsa
1 kk fahéj
2 kk citrom lé
2 ek tej
A meggybefőttet lecsöpögtetjük. A lisztet, margarint, cukrot, tojást, egy
csipet sót, sütőport, citromlevet a tejföllel jól összedolgozzuk. A tésztát
harmadoljuk, 2/3 részét kinyújtjuk, pite formába rakjuk, és
megszórjuk zsemlemorzsával. Rászórjuk a lecsöpögtetett meggyet, megszórjuk
fahéjjal. A maradék 1/3 rész tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, és
rácsozzuk a pite tetejét. Megszurkáljuk, majd a tetejét tejjel megkenjük, és
előmelegített sütőben 170 fokon kb. 25 percig sütjük.
Melyiket választaná?
Én egy Meggyes rácsos
süteményt készítenék a szürke sütőtálban.
Kalmár Judit
receptje:
Karamellás pite
alma darabokkal
Hozzávalók:
1/4 csésze olvasztott,sótlan vaj
1 tojás
3/4 csésze kristálycukor
1/4 csésze barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1-2 alma
1/4 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál szegfűszeg
1/4 teáskanál só
3/4 csésze liszt
3/4 csésze egész zab (nem instant)
előre elkészített rétes tészta (használhatod a te
receptedet)
karamell szósz/karamell fagyi
Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat,hagyjuk kicsit kihűlni,majd hozzá
adjuk a tojást,cukrot,vaníliás cukrot,fahéjat,szegfűborsot,szegfűszeget,sót,
majd simára keverjük.Ezután adjuk hozzá a lisztet,zabot,nagyobb szeletekre vágott
almákat, keverjük simára.A rétes tésztát beletesszük egy formába.Öntsd bele az
elkészült tölteléket a tésztára.50-60 percig sütjük előmelegített (180 fokos)
sütőben.Felszeletelés előtt hagyjuk 30 percet kihűlni.Díszítsük karamell
öntette/karamell fagyival.
Melyiket választaná?
A szürke színű
sütőtálnak örülnék :)
Kovács Ditta
receptje:
én Gordon Ramsay Cobbler -ját
sütném meg benne!!!
A
recept pofonegyszerű! gyerekbarát...
20
cm-es formára vonatkozóan :
17
dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 dl tej, fél teáskanál szódabikarbóna, 7 dkg vaj és
két bögre körte és pici fahéj.
Kivajazom
a formát, a fahéjas körtét belerakom és az összekavart
"galuskatésztával" leöntöm. A tésztába is lehet fahéjat tenni. A
maradék vajat a tetejére rakom, és 170 fokon 40 percig sütőm. Vanília fagyival
tálalható melegen...
Készítettem
már almával, meggy - mák keverékkel, szilvával és rebarbarával is...
Gordon
a gyümölcsöt karamellizálja, meg leönti különféle öntetekkel, de neki ezért van
Mislen' csillaga! ;-)
Melyiket
választaná?
Az
én választott színem a barna...
Rácz Linda receptje:
Banoffee pie
A "tésztához":
250 g vajas v, zabkeksz
60 g vaj
A karamellhez:
300 g cukor
50 ml víz
75 g vaj
2,5 dl habtejszín
A tetejére:
4 közepes db banán
400 ml habtejszín (sűrű)
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
5 dkg étcsokoládé (reszelék)
1. A kekszet aprító- vagy turmixgépben ledaráljuk, 60 g vajat
felolvasztunk, és belekeverjük.
2. Egy kb. 23 cm-es tortaformába öntjük az egészet, és egy egyenes oldalú
pohárral a szélét és az alját lenyomkodjuk. Amíg a karamell elkészül, hűtőbe
tehetjük.
3. Egy lábasban elkezdjük a cukrot és a vizet közepes hőfokon melegíteni.
Nem szabad kevergetni, esetleg néha megrázhatjuk a lábast. Amikor lassan fornni
és habzani kezd, még mindig nem piszkáljuk. Amikor karamellizálódni kezd,
kicsit lehet rajta keverni, ha nem egyformán barnul mindenhol. Amikor szép
barna, visszavesszük a lángot és hozzáadjuk a vajat darabokban. Itt már
folyamatosan keverjük. A vaj után hozzáadjuk a tejszínt (ezt előzőleg a
mikróban kicsit meglangyosítottuk, így nem ugrik össze a karamell). Simára
keverjük és levesszük a tűzről. Ilyenkor még folyós, de ahogy hűl szépen
sűrűsödik. Mikor kicsit már hült és sűrűsödött mehet ez is a pite formába
a tésztára.
4. Ha kihűlt, visszatesszük a hűtőbe min. 2 órára
tálalás előtt, de akár egész éjszakára is maradhat.
5. Mielőtt az asztalra kerülne, karikázzunk fel banánt, és oszlassuk el a
karamellt a tetején.
6. A tejszínből verjünk kemény habot, és kanalazzuk a banánok tetejére.
Ízlés szerint ízesíthetjük vaníliás cukorral.
7. Reszeljünk étcsokoládét a tetejére.
A kép csak illusztráció, de magáért beszél!
Melyiket választaná?
Ha Fortuna a kegyeibe vesz, nagyon örülnék egy szürke pöttyös sütőtálnak.
Tóth-Nacsa Ágnes
receptje:
Én
a következő két receptet osztom meg veletek. Miért kettőt? Mert bármelyik
sütőtálnak nagyon-nagyon örülnék. Elsődlegesen a piros színűre esik a
választásom, de másodikként a szürke is igazi
befutó nálam.
Áfonyás clafuties - az igazi francia
tejpite
Hozzávalók:
5 dkg érett sárgabarack
5 dkg vaj
10 dkg liszt
4 db tojássárgája
2,5 dl tej
13 dkg cukor
csipet só
A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük egy kicsit
hűlni.
A cukrot, a sót és a tojássárgáját simára keverjük,
majd hozzáadjuk a vajat.
A lisztet hozzáadagoljuk. Nagyon sűrű masszát
kapunk, de a maradék tejjel fellazítjuk.
Ennél jóval egyszerűbb, ha egy turmixgépbe öntjük az
összes hozzávalót és sima tésztává dolgozzuk az alapanyagokat. Olyan híg
keveréket kapunk, mint egy palacsinta. Vagy talán még ennél is
folyósabbat.
Ezt a kiválasztott tálkánkba öntjük és a megmosott
áfonyaszemeket egészben belerakjuk a folyékony masszába.
Közepes fokozaton kb. 30 percig sütjük, addig míg
aranybarna nem lesz a tészta teteje. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Van aki, még egy kis porcukorral is megszórja az elkészült clafuties-t, de ez
már ízlés kérdése.
Nagyi grízes
almás pitéje
Hozzávalók:
Hozzávalók
a tésztához (25x35 cm-es tepsi):
-
60 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 3 ek. tejföl
- 3 egész tojás
- 4 ek. cukor/porcukor
Hozzávalók
a töltelékhez:
-
1 kg alma megpucolva
-
20 dkg búzadara
-
1 tk. fahéj
-
1 db citrom leve
-
15-20 dkg cukor
1
tojássárgája kenéshez
Porcukor
szóráshoz (fahéjas)
A
lisztet a zsírral, tejföllel és 3 egész tojással, cukorral sima tésztává
gyúrjuk és a hűtőben pihentetjük 20 percig.
Elkészítjük
a tölteléket. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük.
Meglocsoljuk
egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
Összeforgatjuk
a búzadarával. Ezért nem fog szétfolyni a töltelékünk. Ez a legfontosabb! Lassú
tűzön egy serpenyőben kb. 5-10 perc alatt sűrű tölteléket főzünk.
25x35
cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és
lisztezett deszkán két 25x35 cm-es lapot nyújtunk.
Feltekerjük
a nyújtófára a tésztát és a tepsibe simítjuk.
Az
összes tölteléket ráhalmozzuk a tésztára, eligazítjuk és a második lappal
befedjük.
Kicsit
megszurkáljuk villával a tészta tetejét, hogy a gőz szabadon távozhasson.
Tojássárgáját
felverünk és ezzel kenjük meg a piténk tetejét.
Közepes
fokozaton körülbelül 30 percig sütjük.
Hidegen
és melegen egyaránt tálalhatjuk egy kis porcukorral megszórva.
Strausz Kinga
receptje:
Pitét sütnék
Az
alaphoz
25
dkg finomliszt (finom)
25
dkg vaj (jéghideg)
10
dkg porcukor
0.5
citromból nyert citromhéj (reszelt)
1
csipet só
A
krémhez
4
db tojás
2
citromból nyert citromlé
1
citromból nyert citromhéj (reszelt)
30
dkg cukor
1
tk sütőpor
5
dkg finomliszt (finom)
1
csipet só
1
teáskanál limoncello (opcionális)
elkészítés
A
sütőt előmelegítjük.
A
jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a
lisztet, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel gyorsan összemorzsoljuk,
hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állaga legyen.
Egy
tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleszórjuk a morzsát. Kézzel
lenyomkodjuk, hogy tömör réteget kapjunk. Betesszük a sütőbe, és kb. 20-25
percig sütjük, amíg világosra nem sül.
A
krémhez kikeverjük a tojást a cukorral, amíg fehér nem lesz, hozzáadjuk a
citromlevet, héjat, lisztet, sütőport, sót, likőrt, és csomómentesre keverjük.
A megsült tésztára öntjük, és visszatesszük a sütőbe.
Kb.
20 percig sütjük, ill. amíg a krém meg nem szilárdul. (Ha nagyon sül a teteje,
takarjuk le alufóliával!)
Teljesen
kihűtjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Melyiket választaná?
A
szürke tál a nagy kedvenc!
Virág Lejla receptje:
Almás pite
A töltelékhez
3 kg alma
10 dkg cukor
20 dkg dió
2 kk fahéj
A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
0.5 csomag sütőpor
2 db tojás
175 g tejföl
1 csipet só
A kenéshez
1 db tojássárgája
elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk az összes többi
hozzávalót.
Jól összegyúrjuk. Nem kell sokáig gyúrmázni, az benne a
pláne, hogy pik-pak megvan.
Letakarjuk az edényt, és hűtőbe tesszük 30-40 percre.
Addig, amíg a tészta pihen, megpucoljuk és
lereszeljük az almát. Ha kész, kinyomkodjuk, hogy ne maradjon benne
folyadék. (A végén a maradékot leszűrjük, és megisszuk. Lesz belőle vegy fél
liter vitaminban gazdag 100%-os almalé).
A reszelt almát lecukrozzuk és összekeverjük.
A dióból 10 dkg-ot összevágunk, 10 dkg-ot ledarálunk.
A tésztát kettévágjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és
sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetjük.
Rátesszük a reszelt almát, megszórjuk a kétféle dióval, majd
a fahéjjal.
Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a sütit, a szélét
kicsit összenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és megkenjük a tojássárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Melyiket választaná?
Piros sütőforma tetszik :)
Sági Kornélia receptje:
A recept nem a sajátom, de
minden évben,legalább egyszer elkészítem. Íme:
Tarte Tatin:
A tésztához a lisztet,
sütőport, sót, porcukrot, vaníliás cukrot, és a citromhéjat egy nagy tálban
összekeverjük. Gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a hideg vajat, ügyelve, hogy
ne olvadjon meg. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet, majd összegyúrjuk,
lefedjük és a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a cukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk,
hozzáadjuk a vajat, egyneművé keverjük. A masszát egy kb. 28 cm-es piteformába
öntjük és elsimítjuk, az almaszeleteket szorosan elrendezzük a formában, a
vágott felükkel lefele. Tegyük a sütőbe kb. 20 percre, ügyelve, hogy ne főzzük
szét az almákat. Vegyük ki a sütőből és hűtsük 30 percig. A lehűtött tésztát
egy lisztezett felületen forma nagyságúra nyújtjuk, az almákra fektetjük.
Tegyük vissza a sütőbe újabb 30 percre. Ha megsült, rácson hűtsük kb. 1 órát,
majd borítsuk ki.
Ami más, hogy körtével szeretjük:-)
Melyiket választaná?
A piros tálban szeretném
legközelebb elkészíteni
Kova Éva receptje:
Bakonyi
palacsinta
20 dkg liszt
2 tojás
2 dl tej
só
ásvány- vagy szódavíz
2 ek. olaj
25 dkg spenót
Továbbá:
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg sampinyon gomba
1-1 paradicsom és zöldpaprika
2 ek. olaj
1 kk. pirospaprika
só, bors
2 tojás
1 csokor petrezselyem
1 ek. rizsliszt
4 dl tejföl
Elkészítés:
A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a
tejjel,2 csipet sóval és
annyi ásvány-vagy szódavízzel, hogy folyós, vékony „tésztát”
kapjunk. Belekeverjük az
olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot
megtisztítjuk, megmossuk, enyhén
sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük,
alaposan kinyomkodjuk, finomra
vágjuk.
A palacsintatésztából 6 „fehér” palacsintát sütünk. A maradék tésztában
elkeverjük a
spenótot, és további legalább 6 palacsintát sütünk belőle.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát
megtisztítjuk,
vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a
zöldpaprikát kicsumázzuk,
mindkettőt apróra felkockázzuk. Az olajban megfonnyasztjuk a
hagymát és a fokhagymát,
elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a
paradicsomot és a zöldpaprikát,
fedő alatt 15 percig főzzük,csak a végén sózzuk, borsozzuk.
A gomba levét lábaskába szűrjük, a gombát alaposan lecsepegtetjük, hagyjuk
langyosra
hűlni. Összekeverjük a tojásokkal és a finomra vágott
petrezselyemmel, arányosan
elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen
feltekerjük, és tűzálló tálba
rakosgatjuk.
A gomba levét felforraljuk. A rizslisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a
gombaléhez
adjuk, mártás sűrűségűre főzzük, és bevonjuk vele a
palacsintákat. Tálaláskor
előmelegített sütőben (200 C) éppen csak átforrósítjuk. Tetejüket
meglocsoljuk a
maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Almás pite, amerikai módra
(ehhez is ilyen szép sütőtál a
stílusos )
2 csésze liszt, + a nyújtáshoz
amennyit felvesz,
1 csésze vaj az a jó, ha
előtte le van jól hűtve a vaj is, kb 1/3 -1/2 csésze jeges viz, amibe én teszek
egy evőkanal ecetet is,
csipet só, kevés cukor izlés
szerint, de el is hagyható.
A lisztet a sóval, cukorral
összekevered. A vajat en egy nagylukú reszelőn lereszelem a lisztbe mártogatva
és közben a liszttel is meg kell szórni a lereszelt vajat, hogy ne ragadjon
egymáshoz. Amikor ezzel megvagy, a jeges vizből annyit kezdesz hozzáadni, hogy
éppen hogy csak összeálljon. Összekeverem, úgy, hogy a lisztet nem is nagyon
gyúrom kézzel, hogy a vaj ne olvadjon benne meg, csak a végén összekaparom egy
kupacba, amikor mar összeállt tésztának. A vajat nem kell elmorzsolni benne,
mint a linzer tésztában, csak hagyni kell benne kis darabokban. Az a jó, ha kb
borsó nagysagú vajdarabkak vannak benne. Ezután egy folpackba becsomagolom és
mehet be a hűtőbe. Masnap úgy hidegen kicsit meggyúrom kézzel, hogy nyújtani
tudjam, elfelezem 2 részre és kinyújtom nagyobbra, mint a pie sütő, hogy a
szélén körbe lelógjon. Megkenem tojásfehérjével és hagyom kicsit rászáradni, megtöltöm,
amivel éppen kell, és a másik fele tésztával betakarom. A széleit
aláhajtogatom. A közepébe lukat vágok, hogy a gőz ki tudjon jönni. A tetejét
olvasztott vajjal lekenem és megszórom kristálycukorral. A tölteléket én
(mondjuk alma) úgy csinalom, hogy az almát feldarabolom, szeletelem, egy
lábosba teszek vajat, rádobom az almát, teszek rá fahéjat, cukrot, reszelt
citromhéjat, citromlevet és hagyom egy kicsit dinsztelődni együtt, közben
összekeverek néhány 1-2 evőkanál keményitőt egy kevés vizbe és ezzel besűritem
az almát. Amikor kihűlt teljesen, akkor teszem a tésztába. Ezt azért csinálom
igy, mert igy sülés közben az alma nem ereszt levet és nem ázik szét tőle a
tészta. A crust akkor jó, ha ropog, kicsit leveles lesz az ecettől és a
vajdarabkáktól. Az amerikai pite tészta kicsit ropogós, de olyan enyhén, mint
egy leveles tészta.
Libor Nikolett receptje:
Áfonyás Pite
Hozzávalók:
tészta:
200 gr liszt,
1tojás
120 gr vaj
60 gr cukor
só
Töltelék:
400gr áfonya
1 tojás
250 ml tejszín
2ek cukor
Ezenkívül vaj a formához.
A linzertésztához szórjuk a lisztet a munkalapra, és
nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Üssük a tojást a mélyedésbe. Daraboljuk fel
a vajat, majd a cukorral és 1 csipet sóval szórjuk a lisztre.
A hozzávalókat dolgozzuk morzsásra egy késsel, majd gyúrjuk sima tésztává.
CSomagoljuk műanyag fóliába, és pihentessük kb 30 percig a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 C ra. Válogassuk ki, mossuk meg és csepegtessük le
az áfonyát. Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük kivajazott piteformába (24 cm
átmérőjű), és alaposan nyomkodjuk le a zséleit. Szurkáljuk meg a tésztát
villával. Terítsük szét az áfonyát a tésztán.
Verjük fe l a tojást a tejszínnel és cukorral, majd öntsük az áfonyára. Süssük
a süteményt kb 20 percig a sütőben.
Kb 12 szelet.
Melyiket választaná?
Amennyiben én nyernék a piros alapon fehér pöttyös tálat
választanám. :)
Beliczay Anita
receptje:
Engem
ez a tál egy finom angol desszert elkészítésére ihletett meg, amit sokszor
készítek csak nem ilyen szép edényben :)
Morzsasüti
fagyival
Hozzávalók:
- a tésztához:
20 dkg liszt( fele lehet darált mandula-dió)
12 dkg cukor
17,5 dkg vaj + 2-3dkg
fél csomag sütőpor
5 csomag vaníliás cukor
-a töltelékhez:
50-60 dkg gyümölcs( piros bogyós, őszibarack, sárgabarack, körte,rebarbara,
pöszméte, mangó stb. itt a fantáziád szab határt de szerintem még az se :)
1-2 (attól függően mennyire savanyú a gyümölcs) evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1 tojás
5 evőkaná tejszín
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A nagyon hideg vajat felkockáztam és a sütőporral elkevert liszttel
morzsalékosra - morzsolom. Hozzákevertem a cukrot és a vaníliás cukrot és a
hűtőbe raktam.
A megtisztított gyümölcsöket a cukorral és a vízzel egy edényben pár perc alatt
összeforralom. Ha nagyon sok levet enged a gyümölcs pici liszttel sűríthető . A
tejszínt és a tojást pici cukorral felvertem és a kissé kihűlt gyömölccsel
összekevertem.
Ezután az egészet kivajazott kerek 24 cm-es formába öntöttem, és rászórtam a
morzsatésztát. A plusz 2-3 dkg vajat a tészta tetejére forgácsoltam így igazán
ropogós kéreg süthető.
35 perc alatt szép aranyszínűre sütöm. Még szinte forrón tálalom egy nagy adag
vaníliafagyival.
Ez
egy családi kedvenc aki eddig kóstolta mindig kér belőle repetát.
Remélem
receptem elnyerte tetszésetek, és legközelebb ebben a gyönyörű piros tálban
készíthetem családom és vendégeim örömére.
Melyiket választaná?
PIROS :)
Kovács Kata
receptje:
Egy Sved citromtorta
receptjet kuldom, jo etvagyat!:)
Hozzavalok:
150 margarin vagy vaj
2 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és héja
10 dkg lisz
Elkeszitese:
A margarint felolvasztjuk. A tojást a cukorral habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a citromlevet, és a citromhéjat.
Felváltva belekeverjük a margarint, és a lisztet. Egy kivajazott-kilisztezett
20 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 150 fokon 35 percig sütjük. Akkor jó ha
ragacsos, szóval ne süssük tovább.
Melyiket választaná?
Nekem a szurke tal tetszik.
Dékány Alexandra receptje:
Édeskrumplis-pekános pite
tészta:
1 bögre mandula
1 bögre zabpehely lisztté darálva
1/4 bögre napraforgómag
1/4 bögre méz
1/4 bögre olvasztott kókuszolaj
12 szem kimagozott datolya
2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt kardamom
töltelék:
1 bögre pekándió
1/4 bögre víz
1/3 bögre kókuszolaj
1/3 bögre juharszirup vagy méz
10 kimagozott datolya
1 nagy (18-20 dkg) édeskrumpli puhára főzve, péppé nyomkodva
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt gyömbér
1/4 tk só
tetejére (opcionális):
1 bögre pekándió
kevés fahéj
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Aprítógépbe teszem a
zabpelyhet, lisztté őrlöm. Kiöntöm egy tálkába, és az aprítóba teszem a
mandulát és a napraforgómagot, szintén lisztszerűvé őrlöm. Visszaöntöm hozzá a
zablisztet, és apránként elkezdem adagolni hozzá a mézet, datolyát és a
fűszereket. Addig őrlöm, míg egy egynemű, ragacsos masszát nem kapok.
Kókuszolajjal kikenek egy kerek kerámiaedényt, beleteszem a tésztát, és az
ujjaimmal úgy elegyengetem, hogy mindenhová egyenlően jusson. Kb. 5 percig
sütöm - amíg enyhén barnulni nem kezd.
Ezalatt megcsinálom a tölteléket. Aprítóba teszem a
pekándiót, és jó apróra őrlöm, majd hozzáadom az édeskrumplit (héj nélkül), a
kókuszolajat, juharszirupot/mézet, vizet, a datolyát és a fűszereket. Addig
őrlöm, míg egy egynemű, sűrű, krémes masszát nem kapok.
Ezután kiveszem a sütőből a tésztát, beletöltöm a krémet, a
tetejére pekándiókat teszek és egy kevés fahéjjal szórom meg, majd további
20-25 percig sütöm.
Melyiket választaná?
Nekem a szürke sütőtál tetszik jobban.
Roncevic Tímea receptje:
Tèszta:
200gr
krèmsajt (Philadelphia pl.)
450gr
liszt
125ml
tej
125ml
olaj
100gr
cukor
1
vanìliàs cukor
1
sütőpor
Töltelèk:
2
üveg meggykompòt
A meggykompòt
leve + mèg annyi vìz hogy 7dl folyadèkot kapjunk
125gr
cukor
100gr
kemènyìtő
1
vanìliàs cukor
2 k.
prèzli
Összegyùrni
a tèsztànak valòt ès 30 percet pihenni hagyjuk, majd kèt rèszre oszzuk.
Ez
idő alatt a kemènyìtőt, 2 k.cukorral ès a van.cukorral, 2dl folyadèkkal
elkeverjük. A maradèk folyadèkot ès cukrot öszeöntjük ès feltesszük főzni.
Amikor forrni kezd, fèlrehùzzuk ès belekeverjük a kemènyìtős masszát. Szèpen
elkeverjük ès közepes làngon sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk ès belekeverjük a
meggyet.
A
tèszta egyik rèszèt szètnyùjtjuk ès enyhèn kiolajozott tepsibe tesszük.
Ràszòrjuk a 2 kanàlni prèzlit, majd a kihült töltelèket. A tetejère jöhet a
màsodik tèszta ( èn azt mondjuk ráreszeltem sokkal mutatòsabb).
180
º melegìtett sütőben kb.30 perc alatt kèszre sütjük.
Tálalàskor
meghintjük porcukorral.
Melyiket
választaná?
Nehèz
eldöntenem, de talàn a piros szìn a favoritom
Gaál László
receptje:
Spenótos-sajtos
quiche
Adag:
1 tortaforma (6 főre)
1
db tojássárgája
9
dkg darabolt vaj
20
dkg finomliszt
1
evőkanál jéghideg víz
A
töltelékhez:
20
dkg friss paraj
5
dkg reszelt ementáli sajt
25
dkg krémsajt
vagy
25
dkg ricotta sajt
4
szál összevágott újhagyma
3
db tojás
1
dl tejföl
3
evőkanál tej
1
késhegynyi őrölt
feketebors
1
késhegynyi reszelt
szerecsendió
Elkészítés:
1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük. A
vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját meg a vizet is
beledolgozzuk. Ha kell, még egy kevés vizet adunk hozzá. Meglisztezett deszkán
sima tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe
tesszük.
2. Egy 23 cm átmérőjű, alacsony peremű kerek formát olvasztott vajjal vagy
olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a
forma alját és oldalát kibélelhessük vele. A tésztára zsírpapírlapot fektetünk,
erre nyers rizst, illetve babot töltünk, és 10 percre a sütőbe tesszük. Ekkor a
rizst vagy babot és a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 7 percig sütjük,
hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt 180 °C-ra mérsékeljük. A parajt megtisztítjuk, majd forró vízbe
rakva 1 percig főzzük. Nemcsak leszűrjük, de a vizet ki is nyomkodjuk belőle,
majd összevagdalva a sajttal, az újhagymával, a tojásokkal, a tejföllel meg a
tejjel összekeverjük, megborsozzuk. A tésztakehelybe simítjuk, reszelt
szerecsendióval megszórjuk, és 35 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig
pihentetjük, majd azon melegen tálaljuk.
Melyiket választaná?
Én a piros formát szeretném megnyerni, még
sütésre is vetemednék vele
Englerth Nóra
receptje:
Interneten
találtam Lajos Mari csodás receptjét, ezt próbálnám ki, ha megneyerném a PIROS
formát!
Gyömbéres sütőtöktorta
Eredeti
neve: Pumpkin pie
Hozzávalók
12 szelethez:
Az
omlós tésztához:
240
g finomliszt
160
g fagyos vaj/margarin + a formához
80
g porcukor
1
csipet só
1/2
kk. sütőpor
1
ek. tejföl
1
tojássárgája + 1 a kenéshez
350-400
g szárazbab vagy szárazborsó „nehezéknek"
vaníliás
vagy fahéjas porcukor a szóráshoz
A
töltelékhez:
80
g barnacukor
1,5
dl tejföl
1
kk. őrölt gyömbér
1/4
kk. frissen reszelt szerecsendió
1/2
kk. őrölt fahéj
1
púpozott ek. vaníliás pudingpor
1
biocitrom reszelt héja
1
dl tejszín
1. Az omlós tésztához összedolgozzuk
a lisztet az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a
sót, a sütőport, a tejföllel elkevert 1 tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót
formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Közben a
töltelékhez a sütőtök
magjait-szakállkáját eltávolítjuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, és meghámozzuk
(vigyázat, vastag a héja, könnyen megcsúszik rajta a kés!), majd kisebb
kockákra aprózzuk
(A).
Serpenyőbe szórjuk, 1/2 dl vizet öntünk alá
(B),
mérséklet tűzön, félig lefedve vajpuhára pároljuk (10 perc), végül fedő nélkül
elpárologtatjuk a levét. Lehetőleg ne nagyon kevergessük, inkább csak
rázogassuk az edényt, hogy minél darabosabb maradjon a sütőtök (de azért
teljesen puhának kell lennie!). Hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt
előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24 cm átmérőjű, cakkos
oldalfalú gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 28-30 cm átmérőjű korongra
nyújtjuk a tésztát, aztán a formába terítjük, és az oldalára is rányomkodjuk.
Peremén átgurítjuk a nyújtófát, azaz a túllógó tésztaszélt levágjuk, alját
villával megszurkáljuk
(C).
Tetejére 40x40 cm-es
sütőpapírlapot
terítünk, beleszórjuk a száraz babot/borsót „nehezéknek” (hogy a
tészta alja sülés közben fel ne púposodjon, mert akkor nem marad helye a
tölteléknek!), végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
4. A tésztahulladékból
csinos leveleket, szárakat formázunk, a tepsibe, a forma mellé-köré
rakosgatjuk, megkenjük tojássárgájával, és az egészet 10-12 percig sütjük.
Kivesszük a tepsit a sütőből, sütőpapírostul kiemeljük a formából a száraz
babot/borsót, és visszakapcsolunk 180 °C-ra.
5. Az
öntethez elkeverjük a
tojásokat a barnacukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket
(D),
a pudingport, az
alaposan
megmosott citrom reszelt héját, végül a tejszínt, és habverővel
simára eldolgozzuk. A tökpépet a tésztára kenjük, levegősre
igazítjuk-kócosítjuk
(E),
majd ráöntjük a fűszeres keveréket
(F),
és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!).
6. A tortát a
formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük vaníliás vagy fahéjas
porcukorral, végül tetejére csinosítjuk a tésztalevélkéket. Másnap még
finomabb, mert kissé megereszkedik-megpuhul a tészta, bár frissen-ropogósan is
pompás.
Melyiket választaná?
Piros